home

 

Poveştile Nordului, Troli, Peisaje si Fiorduri

 

NORVEGIA - MARELE CIRCUIT

 

Oslo - Lillehammer - Svingvoll - Oppdal - Kristiansund - Drumul Atlanticului -

Ruta de Aur: Drumul Trolilor - Drumul Vulturilor - Geiranger - Hellesylt - Orsta -Olden - Ghetarul Briksdal - Fjærland - Sognefjord - Leikanger - Gudvangen - Flam -Myrdal - Voss - Bergen - Fiordul Hardanger - Platoul Hardangervidda - Geilo

 

Va invitam intr-o calatorie de exceptie in "Tara Fiordurilor" pentru a admira minunile Mamei Natura cu care a fost binecuvantata aceasta tara. Norvegia ofera o panoplie de peisaje printre cele mai spectaculoase din lume, cu fiorduri impresionante, cascade marete şi ghetari care par veşnici, cu vestita Ruta de Aur alcatuita din Drumul Vulturilor si celebrul Drum al Trolilor. Veti parcurge Drumul Atlanticului care a fost desemnat "constructia secolului" din Norvegia, veti traversa poduri suspendate, impresionante lucrari ingineresti puse in valoare si de frumusetea rara a tinuturilor de care sunt inconjurate, veti vedea cum natura şi amprenta umana se impletesc armonios, cum locuitorii tarii traiesc in armonie cu natura pe care au invatat sa o cunoasca si sa o respecte, cu povestile despre troli, si nu in ultimul rand veti descoperi orasele pitoresti, locuri incarcate de istorie, precum Bergenul hanseatic.

 

Perioada: 06.08 - 14.08.2024

 

Ziua 1 / 06.08.2024: Bucureşti - Varsovia - Oslo (60 km)

intalnire cu conducatorul de grup la aeroportul Henri Coanda, la ora 03:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Lot Polish Airlines). Plecare spre Varsovia cu compania Lot Polish Airlines, zbor LO 644 (05:25 / 06:15), de unde se va pleca cu zborul LO 481 (07:50 / 09:55) spre Oslo, capitala Norvegiei. Situat intre fiordul cu acelasi nume si padure, Oslo este fara indoiala capitala europeana cea mai apropiata de natura. insotiti de ghidul local, vom face un tur panoramic al oraşului, care va include Holmenkollen celebra trambulina pentru sarituri cu schiurile, Akershus, cetatea medievala care nu a fost cucerita niciodata, transformata in castel in sec. al XVII-lea, ce reprezinta cel mai important monument medieval al Norvegiei, Domkirke - Catedrala, Stortinget - Parlamentul, uimitoarea Opera construita din marmura alba chiar pe malul apei, "Codul de bare", porecla primita de cladirile din cartierul de afaceri din Bjorvika, Radhuset - Primaria, unde anual, pe data de 10 decembrie, se decerneaza premiul Nobel pentru Pace, Bulevardul Karl Johans gate, principala artera a orasului care se intinde de la gara la Palatul Regal, construit in sec. al XIX-lea si unde inca locuieste familia regala. Vom vizita in continuare Parcul Vigeland, cel mai mare parc al oraşului aflat printre cele mai vizitate atractii din Norvegia, cel mai mare parc cu sculpturi din lume creat de acelasi artist, cu 192 de sculpturi in granit, bronz şi fier, totalizand 650 de figuri executate de sculptorul Gustav Vigeland, expuse in aer liber. Cazare in Oslo la Thon Hotel Europa (sau similar).

Ziua 2 / 07.08.2024: Oslo - Lillehammer - Svingvoll (200 km)

Mic dejun. Dimineata vom avea timp liber pentru explorarea individuala a oraşului si descoperirea noilor sale atractii precum impresionantul muzeu dedicat lui Edward Munch, unul dintre cele mai mari muzee din lume dedicat unui singur artist, noua biblioteca Deichman care se numara printre cele mai moderne din Europa, vechile docuri ale portului Oslo, Aker Brygge, o zona eleganta si la moda, plina cu magazine si restaurante sau Tjuvholmen, o replica ultramoderna a Venetiei! Dupa-amiaza ne vom deplasa spre Lillehammer. Traseul ne va purta pe malurile celui mai mare lac din Norvegia, Lacul Mjosa, care are o lungime de 117 km si o suprafata de 365 km2. Vom face un stop pentru fotografii la "turnul lacului Mjosa" - Mjostarnet, cladire multifunctionala de 18 etaje, oficial cea mai inalta cladire de lemn din lume de 85,4 m inaltime, dupa care vom continua spre Lillehamer, renumit pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarna din anul 1994. Aerul curat, peisajele variate, evenimentele culturale, muzeele cu tematici diferite precum Muzeul de Arta, Muzeul de Automobile şi Muzeul Olimpic, fac din Lillehammer un oraş al culturii, al expozitiilor şi al festivalurilor, fiind in acelaşi timp şi o renumita statiune de schi datorita pozitionarii sale intr-una dintre cele mai frumoase zone montane ale tarii. Ne vom deplasa in continuare pe Valea Gudbrand, insotiti de peisaje montane cu paduri, ferme si mici asezari care ne vor aminti de cunoscutul erou literar Peer Gynt. Cina si cazare in Svingvoll la Thon Hotel Skeikampen (sau similar).

Ziua 3 / 08.08.2024: Svingvoll - Oppdal - Kristiansund (390 km)

Mic dejun. in aceasta zi vom pleca spre zona fiordurilor din vestul Norvegiei. Vom traversa Parcul National Dovrefjell-Sunndalsfjella una dintre cele mai emblematice zone montane din Norvegia, un loc care a modelat identitatea norvegiana de mii de ani, adapostul renului salbatic, al boului moscat si al vulpei arctice, ce ofera un peisaj variat, cu o mostenire culturala bogata si o natura care taie rasuflarea. Vom face un popas in Oppdal, cunoscuta statiune pentru sporturile de iarna, de unde ne vom deplasa in continuare spre Sunndalsora, urmand ca dupa-amiaza sa ajungem la Kristiansund, care pana la sfarsitul sec. al XVIII-lea, a fost cel mai mare exportator de cod uscat si sarat (klippfisk) din Norvegia, exportat in principal catre tarile mediteraneene, unde este cunoscut sub numele de bacalao. Orasul este implicat in prezent in activitatile referitoare la petrolul si gazele din Marea Nordului, are o arhitectura distinctiva, cu diferite nuante de rosu, galben si verde, ceea ce i-a adus porecla de oras policrom sau oras multicolor si se bucura de o viata culturala intensa si variata cu numeroase festivaluri. Un mod inedit de a vedea orasul este cu Sundbatene, cel mai vechi sistem de transport public din lume inca in functiune, compus din ferry-boat-uri care transporta pasagerii intre cele patru insule ale orasului. Cazare in Kristiansund la Hotel Quality Grand (sau similar).

Ziua 4 / 09.08.2024: Kristiansund - Drumul Atlanticului - Ruta de Aur: Drumul Trolilor - Drumul Vulturilor - Geiranger - Hellesylt - Orsta (420 km)

Mic dejun. Itinerariul zilei ne va purta catre Drumul Atlanticului, un drum unic care ne va duce chiar pe marginea oceanului si care in anul 2005 a fost desemnat "constructia secolului" din Norvegia, ce leaga Insula Averoy cu continentul printr-o serie de mici insule si insulite legate de un total de opt poduri de peste 8274 m. Curbe stranse, natura salbatica şi un peisaj spectaculos sunt ingredientele care transforma o calatorie pe Drumul Atlanticului intr-una din cele mai frumoase experiente. Deschis in 1989, Drumul Atlanticului are statutul de traseu turistic national si intreaga portiune dintre Kristiansund si Bud este o experienta continua plina de peisaje de coasta, cultura si istorie, experienta ce ne va oferi amintiri de neuitat. Pe traseu ne vom opri in locurile special amenajate pentru a face fotografii, a ne bucura de aerul sarat si de privelistile magnifice. Vom traversa cu ferry-boat-ul Moldefjord de la Solnes la Afarnes indreptandu-ne spre Geiranger pe extraordinara Ruta de Aur alcatuita din Drumul Trolilor si Drumul Vulturilor, despre care legenda spune ca numai fiinte cu puteri supranaturale ar fi putut sa-l construiasca, un traseu rutier deosebit de pitoresc si spectaculos. serpuind pe pante abrupte inguste de munte, marginite cu balustrade de piatra, drumul montan Trollstigen - Drumul Trolilor s-a deschis in anul 1936 si este o marturie a abilitatilor extraordinare de inginerie si constructie, folosind cele mai simple instrumente din anii ‘30. Vom poposi in partea de sus a drumului pentru scurte plimbari pe terasele special amenajate, pentru a admira si fotografia maretia naturii. Traseul zilei va continua prin peisajul alpin cu lacuri glaciare, morene şi ghetari, vom traversa Norddalsfjord de la Linge la Eidsdal, dupa care vom parcurge Drumul Vulturilor, o secventa incredibila de serpetine care ne va oferi privelişti spectaculoase asupra Fiordului Geiranger descris adesea ca fiind cel mai frumos fiord din intreaga Norvegie, care apare deseori pe listele celor mai spectaculoase locuri din lume, pe care vom avea ocazia de a-l admira intr-o croaziera mirifica de la Geiranger pana la Hellesylt. Peisajele deosebite au facut ca intreaga zona sa fie inclusa in Patrimoniul Mondial Natural UNESCO, iar printre atractiile pe care le vom vedea sunt celebrele cascade "De syv sostrene" - Cele sapte surori, "Friaren" - Pretendentul si "Brudesloret" - Voalul Miresei. Vom admira aceasta creatie uluitoare a Mamei Natura, subliniata de vointa omului de a-si castiga existenta pe partile abrupte ale muntelui la fermele ce se regasesc in peisaj. De la Hellesylt ne vom indrepta spre Orsta pentru cina si cazare la Havila Hotel Ivar Aasen (sau similar).

Ziua 5 / 10.08.2024: Orsta - Olden - Ghetarul Briksdal - Fjærland - Leikanger (320 km)

Mic dejun. Plecare spre Olden, de unde de-a lungul unei vai pitoresti vom ajunge la Ghetarul Briksdal, o limba a marelui Jostedalsbreen, cel mai intins ghetar continental din Europa. O drumetie de aprox. 45 minute (sau contra cost cu masinuta "trolilor") ne va conduce prin superbul peisaj montan la baza ghetarului, prilej de avea un contact direct cu natura si de a observa pana unde cobora limba de gheata in secolele trecute. Ne vom deplasa apoi catre zona Fjærland unde vom putea vizita Muzeul Ghetarilor Norvegieni, pentru a ne dezvolta cunostintele cu privire la ghetari si clima, si unde intr-o maniera distractiva si interesanta, vom obtine raspunsuri la intrebari precum "De ce ghetarul este albastru?", "De ce este fiordul verde?" sau "Cum s-au format fiordurile?". Nu departe de muzeu vom intalni cel mai usor accesibil si spectaculos dintre bratele ghetarului Jostedalsbreen, respectiv Ghetarul Boyabreen din Fjærland. De aici traseul zilei va continua spre cel mai lung şi cel mai adanc fiord din Norvegia, al doilea ca marime din lume, Sognefjord - Fiordul Rege. Cazare in Leikanger la Hotel Leikanger Fjord (sau similar).

Ziua 6 / 11.08.2024: Leikanger - Gudvangen - Flam - Myrdal - Voss - Bergen (345 km)

Mic dejun. in prima parte a zilei vom traversa maiestuoasa intindere de apa a Sognefjord-ului, de la Mannheller la Fodness. Va propunem o excursie optionala numita "Norvegia in miniatura" care include una dintre cele mai cunoscute croaziere cu ferry-boat-ul de la Gudvangen la Flam pe Næroyfjord, cel mai ingust si faimos brat din Sognefjorden, cu o latime de numai 250 m, urmata de una dintre cele mai frumoase calatorii cu trenul din lume, cu Flamsbana, care va porni din Flam, pana la muntii inalti din statia Myrdal, parcurgand cele mai frumoase peisaje ale Norvegiei de Vest. Din Myrdal vom calatori cu trenul inapoi la Flam unde ne vom intalni cu cei care nu au participat la excursie şi care s-au deplasat de la Gudvangen cu autocarul. Ne vom indrepta apoi spre Bergen, unul dintre cele mai frumoase oraşe port din Norvegia, de un farmec aparte, inconjurat de 7 dealuri şi tot atatea fiorduri. Numit si "poarta catre fiorduri", Bergen se numara printre cele mai renumite locuri turistice din lume, farmecul sau unic fiind oferit de modul ideal in care combina natura, cultura, istoria si viata urbana foarte animata. Va recomandam sa urcati cu popularul funicular Floibanen, pe Muntele Floyen pentru o vedere panoramica magnifica asupra orasului, muntilor si fiordurilor. Cazare la Hotel Zander K (sau similar).

Ziua 7 / 12.08.2024: Bergen - Fiordul Hardanger - Platoul Hardangervidda - Geilo (490 km)

Mic dejun. Dimineata va fi dedicata vizitarii orasului Bergen, care a reusit sa pastreze atmosfera unui oras hanseatic al carui farmec il vom descoperi intr-un tur pietonal. Ne vom intoarce in timp parcurgand strazile inguste, intunecate si misterioase din Bryggen, fostul cartier hanseatic, o parte istorica vie a orasului inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vom continua cu Fortareata Bergenhus, care adapostea in Evul Mediu, cand Bergen era capitala tarii, resedinta regala din care se mai pastreaza in prezent Hakonshallen si Turnul Rosenkrantz. Ne vom muta apoi in atmosfera plina de viata din pitoreasca Piata de peste, una dintre cele mai vizitate piete in aer liber din Norvegia. Ne vom indrepta apoi spre un alt fiord celebru, caci daca Sognefjord este regele fiordurilor din vestul Norvegiei, Hardangerfjord este cu siguranta regina. Fiordul Hardanger lung de 179 km ofera un peisaj care il va fermeca chiar si pe cel mai experimentat calator. inainte de a ajunge pe malurile acestuia, vom face un scurt popas la Steinsdalsfossen, una dintre cele mai spectaculoase cascade din Norvegia. Pe traseu vom putea face optional o vizita inedita la Hardanger Akvasenter, un centru de acvacultura unde o expozitie interactiva si captivanta ne va oferi o perspectiva unica asupra modului de crestere a somonului norvegian. Vom continua deplasarea pe malurile fiordului pe care-l vom traversa pe modernul pod suspendat Hardangerbrua, cel mai lung de acest gen din Norvegia, dupa care vom strabate drumul finalizat in anul 1916, care ne va conduce la Cascada Voringsfossen, cea mai inalta din Norvegia, ce are o cadere libera de 145 m si o cadere totala de 182 m. Dupa o pauza de fotografii ne vom indrepta spre Geilo traversand Platoul Hardangervidda, cel mai mare platou de mare altitudine din Europa. Cu cei 8.000 km², Hardangervidda este cel mai mare parc national din Norvegia cunoscut pentru peisajele sale incredibil de frumoase, dar si pentru turmele de reni salbatici. Vom incheia pitorescul traseu la Geilo, una dintre primele si cele mai mari statiuni de schi din Norvegia. Accesul facil datorat liniei de cale ferata inaugurata la sfarsitul sec. al XIX-lea, mai intai intre Bergen si Voss, ulterior extinsa pana la Oslo, a dus la transformarea localitatii Geilo intr-o destinatie de top care atrage un numar mare de turisti atat in timpul sezonului de iarna cat si pe durata verii. Cina si cazare in Geilo la Ustedalen Hotel & Resort (sau similar).

Ziua 8 / 13.08.2024: Geilo - Oslo - Varsovia - Bucureşti

Mic dejun. Transfer la aeroportul din Oslo pentru plecarea spre Varsovia cu compania Lot Polish Airlines, zbor LO 484 (19:45 / 21:45), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul LO 643 (23:00 / 01:45).

Ziua 9 / 14.08.2024: Bucureşti

Sosire la Bucureşti la ora 01:45.

 

TARIF: 1730 EURO / loc in camera dubla; Supliment camera single: 320 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 25 turişti; pt. 20-24 turişti, tariful se va majora cu 95 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport continental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Varsovia - Oslo şi retur cu compania Lot Polish Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile continentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 7 nopti cazare in hoteluri de 3* si 4*

- mesele mentionate in program: 7 mic dejunuri si 3 cine

- taxe parcare, taxe de autostrada, poduri, tunele etc.

- transferurile, tururile, excursiile mentionate in program

- tur de oraş cu ghid local in Oslo

- traversarile cu ferry-boat-ul

- croaziera in Fiordul Geiranger, de la Geiranger pana la Hellesylt

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxele de oraş (unde se percep) se achita la receptia hotelurilor

- taxe de ieşire de pe aeroporturi, numai daca se aplica

- taxele de intrare la obiectivele din program

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi

- bacşişuri pentru şoferi şi ghizi locali, mai putin pentru bagajişti: 40 euro/pers.; bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, anuntat de partenerul local, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local:

  • urcare cu "masinuta Trolilor": aprox. 30 euro/pers.
  • "Norvegia in miniatura": aprox. 115 euro/pers.

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei sau carte de identitate valabila, emisa dupa anul 2009, in care este specificata cetatenia romana (cartile de identitate romaneşti emise inainte de 2009 nu sunt recunoscute ca documente de calatorie in Norvegia)

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>